woensdag, mei 23, 2012

680. Uitnodiging tot aanmelding voor het symposium 'Betrokken vaders, gedeeld ouderschap' :: Amsterdam, vrijdag 15 juni 2012, 10:00 - 16:30 uur

Datum: Vrijdag 15 juni (10.00 - 16.30 uur)
Locatie: P.C. Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam (Zaal 104)


Organisatie: Vader Kennis Centrum i.s.m. Universiteit van Amsterdam
Mogelijk gemaakt door: Bernard van Leer Foundation

Programma symposium 'Betrokken vaders, gedeeld ouderschap'
Dagvoorzitter: Louis Tavecchio (em. hoogleraar pedagogiek)
-----------------------------
Vanaf 10.00 uur: Zaal open: Ontvangst en inschrijving, koffie, thee
-----------------------------
10.30 uur: Opening door dagvoorzitter Louis Tavecchio

10.35 - 11.15: “Opvoedingsondersteuning voor vaders van nu”
Saskia de Hoog, sociaal-psycholoog en onderzoeker bij E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit

11.15 - 11.55: “Vader zijn na echtscheiding
Kim Bastaits, wetenschappelijk medewerker Universiteit Antwerpen onderzoeksgroep CELLO - Studiedienst van de Vlaamse Regering

11.55 - 12.35: “Aanpakken voor aanstaande vaders: een zwangerschapscursus voor mannen”
David Borman, verloskundige, trainer en vader
-----------------------------
12.35 - 13.30: Lunchpauze (Lunch tegen kostprijs verkrijgbaar)
-----------------------------
13.30 - 14.10: “Vaders in perspectief: kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van vaders over het verlies van vaderschap en welke rol de hulpverlening hierin speelt”
Mike Barendse, Myrte van der Heijden, Patricia van Reede en Didy Padberg, studenten van de Hogeschool van Amsterdam, opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening

14.10 – 14.50: Verdeling van de zorg – en opvoedingstaken in de praktijk: een kwalitatief onderzoek onder uitwonende ouders bij scheiding"
Paulina Kruimer, Ellen Dijkmeijer-Blom en Tom Grims, studenten van de Hogeschool van Amsterdam, opleiding HBO-Rechten

14.50 - 15.30: "Sterke vaders, hoe overleef ik het vaderschap"
Lars Anderson, journalist en schrijver

15.30 - 16.30: Bekendmaking winnaar Vaderdagtrofee m/v 2012
Presentatie juryrapporten voor de drie genomineerden door de jury en bekendmaking van de eindwinnaar van de Vaderdagtrofee 2012 door juryvoorzitter em. prof. dr. Louis Tavecchio

De drie genomineerden voor de Vaderdagtrofee 2012 zijn:

* Wensly Francisco, journalist en programmamaker van de NTR-serie ‘Zonen zonder vaders’, een viertal documentaires over de pijn van zonen die zonder vader opgroeiden. Wat betekent dit gemis in hun leven? Waarom koos vader er voor om niet voor zijn zoon te zorgen?

* Jamila Achahchah, coördinator van het landelijk netwerk vader- en moedercentra bij Movisie, voor de ondersteuning en begeleiding van de oprichting van tien lokale vadercentra voor vooral allochtone vaders

* Perihan Utlu, initiatiefneemster bij Vizyon van twee pilots met het Vader-zoon project SUPER! voor jongens uit groep 7/8 van de basisschool en hun vaders om met elkaar leuke dingen te doen en daardoor (nog) beter met elkaar om te leren gaan

16.30: Afsluiting door de dagvoorzitter
-----------------------------
Vanaf 16.30: Naborrel en hapjes
-----------------------------

Aanmelding:
Tevoren aanmelden voor het symposium is noodzakelijk in verband met de beperkte capaciteit van de zaal.
Nadere inlichtingen:
Voor meer informatie over het symposium vaderschap 2012 en de uitreiking van de Vaderdagtrofee 2012 kunt u contact opnemen met Peter Tromp, voorzitter van het Vader Kennis Centrum (VKC)

Peter Tromp:
T. (030) 238 3636
M. (06) 245 06 249
E. voorzitter{at}vaderkenniscentrum.nl

Meer informatie over het Symposium Vaderschap en de Vaderdagtrofee m/v 2012 is terug te vinden op Vaderdagtrofee.nl

dinsdag, mei 22, 2012

675. Het Parool zoekt vaders (alle leeftijden) die voor hun 21ste vader werden

Voor een portrettenserie rond vaderdag zoek ik mannen die voor hun 21ste vader werden. Het gaat om een mooie foto van vader en kind(eren) plus een kort interviewtje. Ik zoek mannen van diverse leeftijden: een twintiger, dertiger en veertiger. Ken/ben jij zo iemand? Of kun je me doorverwijzen? Neem dan voor meer info contact op via laraaerts@mac.com of 0624135828. Dank!

woensdag, mei 16, 2012

673. 'Papa', kortfilm van Iris Kuntkes over ouderkindvervreemding bij scheiding



'Papa', kortfilm van Iris Kuntkes.

Korte film van de jonge en veelbelovende scenariste en producente Iris Kuntkes uit Vlaanderen, welke het veelal bewuste, soms onbewuste patroon van gedragingen en interacties van een verblijfsouder leidend tot oudervervreemding en een breuk tussen scheidingskinderen en hun uitwonende ouder op krachtige wijze zowel inzichtelijk als invoelbaar maakt.

Cast:
Evelien: Janne Lauwers
Mama: Elke de Roeck
Papa: Danny Moens

Crew:
Scenario: Iris Kuntkes en Niels Snoek
Productie, regie en montage: Iris Kuntkes
Camera en geluid: Davey Snoek en Niels Snoek
Muziek: Nick Smeenk
Catering: Iris Kuntkes, Ann Vanoost, Bert Vanoost

Technisch: Camera: Canon 7D
Montage: Adobe premiere CS4



donderdag, mei 10, 2012

670. Oproep: A.s. vaders gezocht voor film !!! (jonge vaders, tienervaders, oude vaders, allochtone vaders)



Concordiastraat 67A
3551 EM Utrecht
The Netherlands
+31 30 32 00 383
jongens@eenvandejongens.nl
www.eenvandejongens.nl

Amsterdam 11 april

Beste aanstaande vaders,

Mijn naam is Niels. Ik ben 27 en ben documentairemaker. Op een dag hoop ik net als jullie vader te worden. Tot die dag wordt het gissen hoe dat moment zal zijn. Ik kan er me maar weinig bij voorstellen maar ik geloof wel dat het bijzonder moet zijn. Misschien is het wel een moment waarop je jezelf niet voorbereiden kan, een moment waarin je overmand wordt door de gebeurtenis zelf, een moment waar je niet omheen kan. Juist dat moment wil ik graag vastleggen.

Op televisie zien we vaak hoe het voor vrouwen is om zwanger te zijn en te bevallen. Zelden wordt er iets over mannen getoond.

Ik ga dan ook een korte film maken over mannen op het moment dat ze vaders worden. Daarvoor ben ik op zoek naar mannen (en uiteraard de medewerking van hun partners) die mij en mijn camera toe willen laten bij de geboorte van hun kind.

Wat houdt het in? Ik vind het erg belangrijk dat de mensen die ik film op hun gemak zijn. Dus mocht je geïnteresseerd zijn om mee te doen dan kom ik in de eerste instantie bij jullie langs om kennis te maken. Als het klikt en jullie besluiten om mee te doen dan spreken we uitvoerig over de aanpak en wat wel en niet kan. Vervolgens kom ik een tweede keer langs om een kort interview op te nemen met de aanstaande vader. Daarna zal ik bij de geboorte van jullie kind aanwezig zijn. Tijdens de geboorte film ik enkel de aanstaande vader. De aanstaande moeder zal buiten beeld blijven dus daar hoeven jullie je geen zorgen over te maken.

Ik ben dan ook niet uit op sensatie maar ik wil graag een korte film maken die een bijzonder moment probeert te vangen vanuit vaders perspectief, een perspectief dat soms wel eens vergeten wordt in de hele rollercoaster van de zwangerschap. Uiteindelijk zullen er in de film 10 mannen te zien zijn op het moment dat ze voor de eerste keer vader worden. Wie weet ben jij er daar één van.

Dit project wordt gefinancierd door het Nederlandse Filmfonds en is een onafhankelijk project. Er is vooralsnog geen televisieomroep bij betrokken en de film is voornamelijk bedoeld voor vertoning op bijvoorbeeld filmfestivals.

We zijn op zoek naar mannen wiens partners uitgerekend zijn tussen begin juni en eind juli. Zowel gewone bevallingen als bevallingen met een ingeleide en ook keizersneden komen in aanmerking. Als je maar voor de eerste keer vader wordt... En in Amsterdam of omstreken woont (dit heeft een praktische reden).

Mocht je meer willen weten of wil je graag mee doen, bel of mail me dan zo spoedig mogelijk.

Met vriendelijke groet

en alvast heel veel plezier met jullie aanstaand vaderschap,

Niels van Koevorden ‒ 0614539193 ‒ niels.vankoevorden@gmail.com


zondag, mei 06, 2012

669. Gedeeld ouderschap na scheiding: Analyse van het beschikbare onderzoek naar verblijfsco-ouderschap (Linda Nielsen, 2011)

Shared Parenting After Divorce: A Review of Shared Residential Parenting Research
Source: Linda Nielsen - Journal of Divorce & Remarriage - Volume 52, Issue 8 - pages 586-609 - Available online: 18 Nov 2011

Gedeeld ouderschap na scheiding: Een analyse en beoordeling van het beschikbare onderzoek naar gedeeld verblijfsco-ouderschap
Bron: Linda Nielsen - Tijdschrift voor Echtscheiding & Hertrouwen - Volume 52, Nummer 8 - Pagina's 586-609 - beschikbaar online: 18 november 2011

ABSTRACT
One of the most complex and compelling issues confronting policymakers, parents, and the family court system is what type of parenting plan is most beneficial for children after their parents' divorce. How much time should children live with each parent? An increasing number of children are living with each parent at least 35% of the time in shared residential parenting families: How are these children and their parents faring? In what ways, if any, do divorced parents who share the residential parenting differ from parents whose children live almost exclusively with their mother? How stable are shared residential parenting plans? By reviewing the existing studies on shared parenting families, these questions are addressed.

GENERAL CONCLUSIONS BY LINDA NIELSEN
Given the growing popularity of shared residential parenting, policymakers and professionals who work in family court, as well as parents, should find the research compelling. As demonstrated in this review, overall these studies have reached four general conclusions.
  1. First and foremost, most of these children fare as well or better than those in maternal residence—especially in terms of the quality and endurance of their relationships with their fathers.
  2. Second, parents do not have to be exceptionally cooperative, without conflict, wealthy, and well educated, or mutually enthusiastic about sharing the residential parenting for the children to benefit.>
  3. Third, young adults who have lived in these families say this arrangement was in their best interest—in contrast to those who lived with their mothers after their parents’ divorce.
  4. And fourth, our country, like most other industrialized countries, is undergoing a shift in custody laws, public opinion, and parents’ decisions—a shift toward more shared residential parenting.
With the research serving to inform us, we can work together more effectively and more knowledgeably to enhance the well-being of children whose parents are no longer living together.