maandag, september 10, 2007

31. Moordouder is meestal vrouw

In de Nederlandse strafrechtspraak is daarbij sprake van ernstige genderjustitie (naar analogie van de term klassejustitie).

In twee derde van de gevallen doodt de moeder het kind en een kwart van de daders beneemt de baby binnen 24 uur na de geboorte het leven. Hoewel moeders dus vaker hun kind hebben gedood en bij het strafproces veelal even ontoerekeningsvatbaar worden geacht als de vader, blijkt dat mannelijke kinderdoders vier keer zwaarder worden gestraft.

Moordouder is meestal vrouw

Telegraaf.nl [Binnenland] - door een onzer verslaggeefsters - do 6 sep 2007, 05:30


TILBURG - Ouders die hun kinderen doden hebben vaak op jonge leeftijd één of meer dierbaren verloren en zijn veelal afkomstig uit grote gezinnen van sociaaleconomisch lagere klassen.

Bijna zestig procent van de ouders die een kind doden dat ouder is dan een jaar, is van allochtone afkomst. In twee derde van de gevallen doodt de moeder het kind en een kwart van de daders beneemt de baby binnen 24 uur na de geboorte het leven. Vaders doden hun kind uit wraak of jaloezie, moeders omdat het kind ongewenst is of omdat zij in een psychose verkeren. Dat concludeert Toon Verheugt in zijn proefschrift 'Moordouders' waarop hij 21 september promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Hoewel moeders dus vaker hun kind hebben gedood en bij het strafproces veelal even ontoerekeningsvatbaar worden geacht als de vader, blijkt dat mannelijke kinderdoders vier keer zwaarder worden gestraft. Eén op de vijf moordouders beneemt ook zichzelf het leven nadat het kind gedood is. Zeventien procent doet een mislukte zelfmoordpoging.

De meeste kinderdoders hebben geen justitiële voorgeschiedenis (85 procent), maar 40 procent is wel voor de moord ergens in het hulpverleningscircuit in behandeling voor psychische problemen. Ook blijkt dat bijna 40 procent vooraf signalen heeft afgegeven zichzelf of het kind iets te willen aandoen. Een combinatie van verlies van een dierbare in het verleden met een dreigend verlies van een dierbare in de actualiteit, door bijvoorbeeld scheiding, kan volgens Verheugt een opmaat zijn tot doding van een kind in gezinsverband.

Promotie drs. A.J. Verheugt

Datum:

21 september, 14:15 uur

Titel:

Moordouders: kinderdoding in Nederland

Promotor:

Prof.dr. T.I. Oei

Co-promotores:

dr. P. Dingemans, dr. W. Kordelaar

Locatie

Aula Universiteit van Tilburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten