woensdag, januari 23, 2013

688. Proefproject mannenopvang in de vier grote steden - Bedreigde mannen blijven onzichtbaar door taboe


Bron: De Volkskrant, Pag. 4/5, Ten eerste Mannenopvang, Van onze verslaggeefster Janny Groen, dinsdag 12 juni 2012

AMSTERDAM - Het proefproject mannenopvang in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam (G4) wordt voortgezet tot 1 januari 2015. Dat maken de G4 en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. Doel van verlenging van de pilot, waarvoor 2,4 miljoen euro is uitgetrokken, is mannenopvang uit de taboesfeer te halen.

De afgelopen vier jaar hebben tweehonderd mannelijke slachtoffers van (dreigend) geweld tijdelijk onderdak gevonden. Ruim zevenhonderd mannen klopten aan voor hulp. Zij voldeden niet aan de criteria (ze mogen geen psychische problematiek of drugsverslaving hebben) en werden doorverwezen naar andere instanties.

‘Het topje van de ijsberg’, noemt Anita Nanhoe, die in opdracht van de G4 onderzoek deed naar bedreigde mannen, deze getallen. Ze zegt dat de samenleving zich nauwelijks realiseert dat ‘niet alleen jongetjes kwetsbaar zijn, maar mannen soms ook’. Ze blijven onzichtbaar en melden zich niet vanwege het taboe op kwetsbaarheid.

(................)

De band die vaders met hun kinderen willen onderhouden, maakt hen vaak kwetsbaar, zegt Nanhoe. Bovendien wordt de man meestal niet door zijn vrouw alleen belaagd. Zij krijgt versterking van haar vader, broers, zussen en anderen uit de gemeenschap.

Zo’n man wordt door haar netwerk geslagen, opgesloten, financieel uitgebuit, zwart gemaakt. Nanhoe is op schrijnende gevallen gestuit. Soms zijn het import-bruidegommen, die in een afhankelijke situatie zitten. Hij riskeert zijn verblijfsvergunning, en het recht zijn kinderen te zien, als hij van haar gaat scheiden.

Lees verder het volledige artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten