donderdag, februari 16, 2012

661. VPRO Themauitzending "Kwaad bloed" - Indrukwekkende documentaire: Nederland heeft een slecht humeur.


VPRO Thema: Kwaad bloed
Zondag 26 februari 2012, NED 2, 20.25 - 21.55 uur

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.


Nederland klaagt. Nederland heeft een slecht humeur. We ergeren ons aan alles, van politiek tot trein. Wat gaat er schuil achter de klagende Nederlander?

Vlak onder de oppervlakte bij veel mensen in Nederland heerst onuitgesproken boosheid. En die boosheid moet eruit.

Nederland heeft een slecht humeur. We ergeren ons vaak aan hoe de samenleving er voor staat. We ergeren ons aan elkaar, aan de politiek, aan de elite. Aan de linkse kerk. Aan de rechtse graaiers. Langzaam lijkt het gemeenschapsgevoel te verdwijnen en verschansen we ons achter de voordeur. Of we schreeuwen de boosheid juist van ons af en steken de middelvinger op naar iedereen die ons voor de voeten loopt.

Liefst 65% van de Nederlanders vreest dat Nederland zich in de verkeerde richting ontwikkelt. In VPRO Thema: Kwaad bloed komen acht mensen aan het woord bij wie de boosheid vlak onder de oppervlakte zit. Wat gaat er schuil achter hun boosheid?

Research: Maarten Slagboom, Silviya Sobaci
Interviews: Maarten Slagboom, Hellen van Schelven, Wim Schepens, Hans Simonse
Samenstelling: Eugene Paashuis
Eindredactie: Hans Simonse

Website van VPRO Thema: http://programma.vpro.nl/vpro-thema/

Promo:

2 opmerkingen:

Ron de Weijze zei

Ik denk dat de samenleving, of onze sociale realiteit, altijd al maar nu in hogere mate dan ooit, wordt aangevreten door (1) groepsisme en (2) cronyisme. Beide zijn politieke oplossingen voor waar we sinds mensenheugenis mee te maken hebben, namelijk dat de een de ander als het even kan doodslaat. De moderne vorm daarvan is de "machtsafstand" die mensen tot elkaar innemen, of liever gezegd elkaar opdragen om tot elkaar in te nemen, om orde te scheppen die enkelingen goed uitkomt, of zelfs één enkeling.

De politieke oplossing (in twee richtingen) is om de macht of de afstand te neutraliseren. Groepsisme laat geen andersdenkenden toe in de eigen groep en anders moet maar een eigen plekje gezocht worden (in de grotere groep). Dit leidt tot een bevoordeling van de eigen leden. Er is geen machtsverschil, iedereen is gelijk. Er is dus wel verschil in afstand. Cronyisme laat iedereen toe mits die zich onderwerpt aan de machthebber, die daardoor minimaal macht hoeft uit te oefenen. Mensen zijn niet gelijk maar staan boven en onder elkaar, maar ze behoren allemaal tot dezelfde groep, dus er is geen onderlinge afstand.

Het was tot voor kort gebruikelijk dat iedereen zich in het ene of in het andere kamp bevond en daar de voor- en nadelen onderging, om ten minste van de rauwe vorm af te zijn van machtsafstand. Letterlijk is dat afhankelijke ontkenning. Echter sinds we dankzij de uitvindingen van de afgelopen 20 jaar (internet met name) elkaar allemaal rechtstreeks kunnen benaderen, is afhankelijke ontkenning door een elite niet meer noodzakelijk. Er is geen tussenkomst meer nodig van mensen die aan die tussenkomst hun bestaansrecht en voordeel ontlenen. Afhankelijke ontkenning en op je plaats geduwd worden, is steeds meer en steeds beter vervangen door onafhankelijke bevestinging, oftewel hoe wij waarheid en echtheid hebben leren onderscheiden, die nu niet meer door een minderheid voor eigen gebruik in beheer kan zijn genomen "voor ons bestwil".

VUQuiescant zei

Veel zaken die ik zag gaan over "je recht halen of kunnen halen" in dit land. Dat wij zo'n beetje allen mensen zijn die dat recht zeer zeker of niet of maar gedeeltelijk kunnen halen is een feit blijkbaar. Net als voor MIJ Nederland het woord "rechtsstaat" allang niet meer waardig is of genoemd kan worden.
Dat geldt voor steeds meer mensen. Anders was dit programma ook blijkbaar niet gemaakt. Vraag is wellicht: Hoe kunnen de burgers zorgen in zo'n land dat die "heiligverklaarde" rechtspraak verandert, eerlijker wordt, integer is en wordt voortaan.
Mijn antwoord: Dat gaat hier niet lukken.
Dat gaat niet lukken omdat rechtspraak hier alles maar dan ook alles te maken heeft met slechts één ding: Macht over anderen. Macht dus over de burger. Hou het volk dom en spiegel ze vooral voor dat alles wel klopt. Zo werkt de politiek of regering het liefst. Voor de zeteltjes. Meer niet. Het zou moet en zijn voor: een goede rechtsstaat voor ieder, in plaats van voor macht en het pluche.
Jammer van Nederland. Jammer van de 'vrijheid' die allang geen vrijheid meer is ook.

Een reactie posten