zaterdag, juni 20, 2009

346. Trofee voor vader die omgangsregeling afdwong - Vader beloond voor doorzettingsvermogen


Trofee voor vader die omgangsregeling afdwong

Bron: Trouw - Nederland - novum - 19 juni 2009

(Novum) - Peter Brons en de politie Friesland hebben vrijdag de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v 2009 gewonnen. Dat heeft de jury van de trofee vrijdag bekendgemaakt op een symposium op de Universiteit van Amsterdam ter ere van honderd jaar vaderdag. De Vaderdagtrofee is een initiatief van het Vaderkenniscentrum.

Brons en de politie wisten als eersten strafvervolging van een moeder voor elkaar te krijgen om zo de omgangsregeling met zijn kind veilig te stellen. Dit gebeurde begin februari. De rechtbank in Leeuwarden legde de vrouw honderd uur werkstraf op, waarvan veertig uur voorwaardelijk.

De veroordeelde vrouw was de ex van Brons; ze scheidden in 2001. Het Vader Kennis Centrum, dat opkomt voor de belangen van gescheiden vaders, had eerder laten weten dat bemiddelingspogingen van een mediator en de Kinderbescherming om tot een omgangsregeling te komen, waren mislukt.

In maart 2007 bepaalde het gerechtshof dat de vader het recht heeft zijn kind te zien. De moeder gaf volgens de rechtbank meerdere malen aan hier niet aan mee te werken, onder meer met de woorden 'never nooit'. Uiteindelijk deed Brons aangifte.

Ook emancipatiebureau Enova met het onderzoek 'Vaderschap doet ertoe', een vader die een uithuisplaatsing van zijn dochter wist te voorkomen en PriceWaterhouseCoopers, vanwege de invoering van verlengd betaald kraamverlof voor vaders, waren genomineerd. De jury koos uiteindelijk voor Brons en de Friese politie, omdat voor hun acties veel moed, strijdbaarheid en vastberadenheid nodig is. "Die heeft Peter Brons als geen ander getoond. En niet zonder succes."

De Vaderdagtrofee wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en ikvader.nl en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het terugbrengen van vaders in het leven van kinderen en het onder de aandacht brengen van de rol van vaders in de opvoeding. De trofee werd twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. De onderscheiding ging toen naar de Socialistische Partij. Vorig jaar kreeg oud-militair en vader Jan Steen de prijs.


'Gescheiden vader' wint Vaderdagtrofee

Bron: AD.nl - Binnenland – Door ANP Video - REAGEER - vrijdag 19 juni 2009

AMSTERDAM - Peter Brons heeft vrijdag de jaarlijkse vaderdagtrofee gewonnen. Hij kreeg de prijs omdat hij begin dit jaar een omgansregeling met zijn kind wist veilig stellen door zijn ex-vrouw aan te klagen. © ANP Video

Vader beloond voor doorzettingsvermogen

Bron: SBS6 - Hart van Nederland - Friesland - Publicatie: 19/06/09 20:51 - Laatst gewijzigd: 23:13

Zondag wordt ie voor de 100e keer gevierd, maar niet door iedereen. Er zijn nog altijd veel vaders die na een scheiding hun kinderen niet meer te zien krijgen.

Voor Peter Brons uit Brugum in Friesland is het 8 jaar geleden dat ie z’n zoon voor het laatst zag. Het inmiddels 11-jarige mannetje woont bij zijn moeder. Peter blijft strijdbaar en doet er alles aan om het contact te herstellen. En om dat te belonen kreeg ie vandaag de vaderschapsprijs uitgereikt. Een initiatief van de Universiteit van Amsterdam.

Gescheiden vader wint Vaderdagtrofee

Bron: DePers.nl - Door: Mari Meyer - Gepubliceerd: 19 juni 2009 16:19 - Update: 16:21

Peter Brons was begin dit jaar de eerste gescheiden vader die de omgangsregeling met zijn kind wist veilig te stellen door zijn vrouw aan te klagen. Vrijdag is hij in Amsterdam bekroond met de jaarlijkse Vaderdagtrofee. Hij kreeg de prijs uit handen van pedagoog Louis Tavecchio op de 'vadertop', een symposium over vaderschap in Amsterdam.

Vader Brons uit het Friese Burgum kreeg na zijn scheiding nauwelijks contact met zijn zoon. Dat kwam doordat zijn ex-vrouw zich niet aan de omgangsregeling wilde houden. Na acht jaar wachten en aangeklopt te hebben bij de gebruikelijke instanties, zag hij geen andere uitweg dan naar de politie te stappen. De rechtbank in Leeuwarden legde de moeder uiteindelijk een taakstraf op.

Het Vaderkenniscentrum, dat de trofee traditioneel een paar dagen voor vaderdag uitreikt, ziet in deze 'unieke uitspraak' een grote stap voorwaarts. Volgens het centrum staan vaders na een scheiding vaak met lege handen, als hun ex-vrouw het contact met de kinderen tegenwerkt.

Brons was een van de vier genomineerden voor de trofee, die overigens ook gewonnen kan worden door een vrouw. Zo behoorden Mariele Mijnlieff en Irene Zwaan van adviesbureau Enova tot de kanshebbers. Zij deden een onderzoek naar gescheiden vaders. Hun conclusie was dat moeders na een echtscheiding een veel sterkere positie hebben ten opzichte van de zorg om de kinderen. Alle wetgeving gericht op gelijkwaardig ouderschap ten spijt.

De Vaderdagstrofee werd voor de derde keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar oud-militair Jan Steen en naar SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Trefwoord: Vaderdagtrofee

Gerelateerde artikelen:

Frits Wester, Peter Brons, Marlies Pernot en Ella Vogelaar

Bron: EO, Knevel & Van den Brink - Frits Wester, Peter Brons, Marlies Pernot en Ella Vogelaar – 160 reacties - 19 juni 2009

Videoweergave op EO Player

Peter Brons

Peter Brons is de eerste gescheiden vader die een omgangsregeling heeft kunnen vastleggen door zijn ex-vrouw aan te klagen. Vandaag is hij in Amsterdam bekroond met de Vaderdagtrofee 2009. Brons kreeg na de scheiding nauwelijks contact met zijn zoon. Dat kwam doordat zijn ex-vrouw zich niet aan de omgangsregeling wilde houden. Na acht jaar wachten en aangeklopt te hebben bij de gebruikelijke instanties, zag hij geen andere uitweg dan naar de politie te stappen.

160 reacties


Vaderdag: vader hoeft zich niet te schamen

Bron: Trouw - Podium - Henk Hanssen - reacties (0) - 20 juni 2009

Er zijn al 700 studies gedaan naar de vaderrol.

© FOTO LISETTE VAN BOXEL

Henk Hanssen

De reclame probeert het cliché van de vader als ’loser’ nog in stand te houden. Maar in werkelijkheid zijn de meeste vaders zorgzaam, en onmisbaar.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zoekt voor zijn jeugdinrichtingen pedagogische medewerkers. In advertenties van het Amsterdamse reclamebureau Eurorscg zie je een slonzige vader die zijn zoon links laat liggen en uitsluitend in de tv geïnteresseerd is.

De boodschap is helder: pa heeft het verknald, aan sollicitanten de uitdaging te redden wat er te redden valt. Opvallend: in de campagne worden uitsluitend vaders afgebeeld in de rol van verwaarlozende ouder. Waarom? Omdat, zo stelt het reclamebureau bij navraag, ’uit onze gesprekken met de opdrachtgever bleek dat moeders beduidend minder vaak uit de bocht vliegen. We blijven dicht bij de werkelijkheid’.

De cijfers over kinderverwaarlozing geven op z’n zachtst gezegd een genuanceerder beeld. In tweederde van alle gevallen zijn het de moeders die hun kinderen verwaarlozen, met uitzondering van seksueel misbruik en geweld.

Vaders worden wel vaker over het hoofd gezien. „Vaders, vooral getrouwde vaders die met hun kinderen samenwonen, spelen een belangrijke rol bij het beschermen van hun kinderen tegen misbruik en verwaarlozing, een feit dat vaak over het hoofd wordt gezien door onderzoekers, beleidsambtenaren en de media”, stellen onderzoekers in een recente studie.

De advertentie van de DJI is maar één van de vele voorbeelden van fatherbashing, ofwel het afserveren van mannen in hun vaderrol. Neem de commercial van Andrelon for Men die momenteel op de buis is. ’Paul is een echte man’, zegt zijn echtgenote aan het begin van het filmpje. ’Hij kan niet twee dingen tegelijk doen’. En dus zien en horen we Paul in de verloskamer juichen als zijn vrouw een baby eruit perst. Maar let op, als de camera naar rechts zwenkt, zien we waarom Paul in werkelijkheid uit zijn dak gaat: om een doelpunt dat op tv in de hoek wordt gescoord.

Hoogst zelden figureren mannen in de media in de rol die zij, wellicht meer dan enige andere, koesteren: als de rol van zorgzame vader. Een studie uit 1999 analyseerde 102 populaire tv-shows waarin een vader de hoofdrol speelde. In slechts vier shows werd hij geportretteerd als betrokken bij zijn kinderen, voor het overige werd hij neergezet als imbeciel, workaholic of een combinatie van beiden.

Sindsdien is er niet veel veranderd. In series als ’Friends’, ’Everybody loves Raymond’ of de Nederlandse productie als ’Help, ik word vader’ is het allemaal hetzelfde. Father-bashing, meestal kunnen we er om lachen, op zijn minst als een boer met kiespijn.

Het beeld van de vader als sukkel conflicteert met de opkomst van de moderne vader. Mede dankzij de it-revolutie, die de scheiding tussen werk- en woonplaats minder rigide maakt, ontdekken steeds meer mannen het plezier van het vaderschap.

De heren steken daadwerkelijk de handen uit de mouwen. Ze wíllen betrokken zijn, vanaf het begin. Wie kijkt er nog op van een man die zijn kind in een draagzak op zijn borst draagt of in het openbaar de fles geeft?

De laatste tien jaar zijn er tal van praktische handboeken voor vaders verschenen en florerende websites opgezet. FNV en CNV hebben vaderschap op hun agenda gezet, bedrijven en organisaties zoals de gemeente Nijmegen, PriceWaterhouseCoopers en het Utrechtse adviesbureau & Samhoud hebben hun nek uitgestoken door (op eigen kosten) het vaderverlof te verlengen, vrouwenclubs zoals het emancipatiebureau Enova uit Assen en de (vernieuwde) Opzij bepleiten ruim baan voor vaders en wetenschappers hebben eindelijk het vaderschap ontdekt als onderwerp.

Na lang het stiefkindje te zijn geweest, worden er nu wereldwijd meer dan 700 studies gepubliceerd naar de specifieke betekenis van mannen in gezinnen.

Zondag is het honderd jaar geleden dat voor het eerst Vaderdag werd gevierd. De man voor wie Vaderdag werd opgericht, de boer William Dodd, kan steeds meer postindustriële vaders een hand geven. We pikken het niet meer als de verloskundige ons mannen bij de zwangerschapscontrole maar één vraag stelt (’Heeft u wel eens een geslachtsziekte gehad?’), als de basisschool of huisarts ons buitensluit of als moeders een omgangsregeling blijven frustreren.

Op 21 juni reikt minister Plasterk de Moderne Man Prijs uit voor de bevordering van de emancipatie van de man. Een aardig symbool, maar laat het meer dan windowdressing zijn. Hopelijk houdt hij een gloedvol verhaal over de betekenis van vaders voor de ontwikkeling van kinderen.

© Trouw 2009

Trofee voor vader die omgangsregeling afdwong

Bron: Nieuws.nl - binnenland - Uitgegeven op Vrijdag 19 juni 2009 om 16:19:33

Novum) - Peter Brons en de politie Friesland hebben vrijdag de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v 2009 gewonnen. Dat heeft de jury van de trofee vrijdag bekendgemaakt op een symposium op de Universiteit van Amsterdam ter ere van honderd jaar vaderdag. De Vaderdagtrofee is een initiatief van het Vaderkenniscentrum.

Brons en de politie wisten als eersten strafvervolging van een moeder voor elkaar te krijgen om zo de omgangsregeling met zijn kind veilig te stellen. Dit gebeurde begin februari. De rechtbank in Leeuwarden legde de vrouw honderd uur werkstraf op, waarvan veertig uur voorwaardelijk.

De veroordeelde vrouw was de ex van Brons; ze scheidden in 2001. Het Vader Kennis Centrum, dat opkomt voor de belangen van gescheiden vaders, had eerder laten weten dat bemiddelingspogingen van een mediator en de Kinderbescherming om tot een omgangsregeling te komen, waren mislukt.

In maart 2007 bepaalde het gerechtshof dat de vader het recht heeft zijn kind te zien. De moeder gaf volgens de rechtbank meerdere malen aan hier niet aan mee te werken, onder meer met de woorden 'never nooit'. Uiteindelijk deed Brons aangifte.

Ook emancipatiebureau Enova met het onderzoek 'Vaderschap doet ertoe', een vader die een uithuisplaatsing van zijn dochter wist te voorkomen en PriceWaterhouseCoopers, vanwege de invoering van verlengd betaald kraamverlof voor vaders, waren genomineerd. De jury koos uiteindelijk voor Brons en de Friese politie, omdat voor hun acties veel moed, strijdbaarheid en vastberadenheid nodig is. "Die heeft Peter Brons als geen ander getoond. En niet zonder succes."

De Vaderdagtrofee wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en ikvader.nl en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het terugbrengen van vaders in het leven van kinderen en het onder de aandacht brengen van de rol van vaders in de opvoeding. De trofee werd twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. De onderscheiding ging toen naar de Socialistische Partij. Vorig jaar kreeg oud-militair en vader Jan Steen de prijs.

Evangelische Omroep

Frits Wester, Peter Brons, Marlies Pernot en Ella Vogelaar

Evangelische Omroep - ‎11 uren geleden‎

Vandaag is hij in Amsterdam bekroond met de Vaderdagtrofee 2009. Brons kreeg na de scheiding nauwelijks contact met zijn zoon. ...

Evangelische Omroep

Frits Wester, Peter Brons, Marlies Pernot en Ella Vogelaar

Evangelische Omroep - ‎15 uren geleden‎

Vandaag is hij in Amsterdam bekroond met de Vaderdagtrofee 2009. Brons kreeg na de scheiding nauwelijks contact met zijn zoon. ...

DePers.nl

Gescheiden vader wint Vaderdagtrofee

DePers.nl - ‎17 uren geleden‎

Vrijdag is hij in Amsterdam bekroond met de jaarlijkse Vaderdagtrofee. Hij kreeg de prijs uit handen van pedagoog Louis Tavecchio op de 'vadertop', ...

Trofee voor vader die omgangsregeling afdwong

Nieuws.nl - ‎17 uren geleden‎

(Novum) - Peter Brons en de politie Friesland hebben vrijdag de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v 2009 gewonnen. Dat heeft de jury van de trofee vrijdag ...

Trofee voor vader die omgangsregeling afdwong

Trouw - ‎17 uren geleden‎

(Novum) - Peter Brons en de politie Friesland hebben vrijdag de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v 2009 gewonnen. Dat heeft de jury van de trofee vrijdag ...

Universiteit van Amsterdam

Nieuwsbank (persbericht) (abonnement) - ‎4 jun. 2009‎

Aan het eind van de dag vindt voor de derde maal de uitreiking plaats van de Vaderdagtrofee m/v. De aanleiding voor het symposium is het 100-jarig bestaan ...

ikvader.nl

Symposium over vaderschap

ikvader.nl - ‎30 mei 2009‎

Aan het eind van de dag vindt voor de derde maal de uitreiking plaats van de Vaderdagtrofee m/v. Erbij zijn? Je kunt dit symposium gratis bijwonen. ...

Papa's weer helemaal in!

De Telegraaf - ‎16 jun. 2009‎

De Amerikaanse Sonora Smart Dodd nam in 1909 een voorbeeld aan moederdag en wilde op een speciale dag de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader, ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten