woensdag, april 08, 2009

307. Veel vaders afwezig bij opvoeding - 'Grotere kans op armoede en criminaliteit'

'Grotere kans op armoede en criminaliteit'

Veel vaders afwezig bij opvoeding

Bron: Telegraaf - Binnenland -.di 07 apr 2009, 08:51 | 94 reacties


AMSTERDAM - Altijd al afgevraagd waarom jeugd onopgevoed door de straten zwalkt, buschauffeurs en NS-personeel belaagd en geen enkel respect voor autoriteit lijkt te hebben? Steeds meer jongeren, vooral allochtonen, blijken op te groeien zonder vader in huis. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat in tien jaar tijd het aantal kinderen in een eenouderhuishouden met 23 procent is toegenomen. Bij de allochtone jeugd was die stijging helemaal schrikbarend: 54 procent.

Jan Latten Foto: Serge Ligtenberg

Na schooltijd, buiten spelen of uitgaan komen ruim 710.000 kinderen thuis bij moeders, die er vaak helemaal alleen voor staan om ze te corrigeren als ze te laat zijn of rotzooi hebben uitgehaald. Hun vader woont elders en is (al dan niet vrijwillig) helemaal niet meer in beeld.

"Het zijn vooral Marokkaanse moeders die met de kinderen achterblijven. Zeer zorgwekkend, aangezien het vaak kinderen uit eenoudergezinnen zijn die achterstanden oplopen op school en in de criminaliteit belanden. We moeten hier veel sterker op gaan inzetten, gezien deze cijfers", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie MO Groep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening in reactie op de cijfers.

Ook hoogleraar sociale demografie Jan Latten van het CBS, dat de cijfers op verzoek van deze krant boven water bracht, vindt de ontwikkeling zorgwekkend.

"Nog los van de oorzaken van de stijging, is het feit alleen al zorgelijk dat steeds meer kinderen en vooral allochtonen opgroeien in eenouderhuishoudens. We weten immers dat kinderen die opgroeien in eenouderhuishoudens een grotere kans lopen op armoede en criminaliteit."

Het zijn de niet-westerse allochtonen van de tweede generatie die vooral geraakt worden. Ofwel de categorie jongeren van Marokkaanse, Antilliaanse, Turkse en Surinaamse herkomst, alsook de kinderen van vluchtelingen. In 1998 woonden er circa 98.000 kinderen van deze herkomst in gebroken gezinnen, in 2008 waren dat er al ruim 151.000. Oorzaken zijn talrijk, zoals de komst van vluchtelingen, gestegen echtscheiding bij Marokkanen en Turken en vrouwen die naar Blijf-van-mijn-lijfhuizen vluchten.

Hoogleraar criminologie Josine Junger-Tas, tevens verbonden aan het Verwey-Jonker Instituut, bevestigt dat het opgroeien in gebroken gezinnen extra risico's meebrengt voor deze jeugd. "Vooral slechtere sociaaleconomische omstandigheden in een gezin, wat bij eenoudergezinnen vaker voorkomt, vergroten het risico van criminaliteit bij de kinderen. Er moet daarom wat gedaan worden aan de positie van de eenoudergezinnen."

Gek genoeg lijkt volgens de deskundige juist een betere integratie of meer westerse levenshouding bij immigranten een bodem te leggen voor meer probleemjongeren. Vrouwen pikken het gedrag van hun mannen niet meer. Prof. Junger-Tas en prof. Latten: "De stijging van het aantal eenouderhuishoudens zou je ook kunnen zien als een gevolg van een groeiende emancipatie van de allochtone vrouwen."

CBS – Zoekresultaten eenoudergezinnen


1 opmerking:

overdrive zei

Ik kan me heel goed voorstellen dat er veel kinderen vaderloos door het leven gaan;zolang de uitvoerende macht "het belang van het kind" blijft interpreteren zoals ze dat altijd gedaan hebben zal daar ook weinig aan veranderen.Wél is het natuurlijk zo dat ze hun collegae strafrechters op deze manier niet het brood uit de mond nemen.m.v.g. Joost

Een reactie posten