Zie bij dit artikel ook: Notarissen mogen ook scheidingen zonder kinderen bij de rechter gaan doen. Dat is echter geen administratieve scheiding, die wordt afgeschaft. (Vaderkenniscentrum - VKC: Nr. 102)
--------------------------------------------
De echtscheidingsnotaris :: Echtscheiding goed regelen is 'leuk'
Bron: TC Tubantia - Regio - Hengelo - Reageren - vrijdag 19 september 2008
BORNE - Het kantoor is opvallend modern ingericht. Geen zware eikenhouten stoelen maar een eigentijdse uitvoering in strak zwart met rood. "Ook in een notariskantoor moet je het meubilair uitzoeken dat bij je past", reageert mr. Arthur de Kok, die onlangs is benoemd tot notaris in Borne. In het verbouwde pand aan de Bekenhorst werkt hij samen met de notarissen Kuhlmann en Hulshof. De Kok, die sinds 1994 als kandidaat-notaris werkzaam is in Borne, is de vierde notaris in het dorp.
Arthur de Kok heeft zich gespecialiseerd op het gebied van echtscheidingen. Een stukgelopen huwelijk op een goede manier ontbinden, vindt hij leuk werk. Hij is gediplomeerd bemiddelaar en kreeg landelijke bekendheid toen hij zeven jaar geleden als één van de eersten de flitsscheiding introduceerde. Een snelle manier om zonder tussenkomst van de rechter te scheiden. Vanachter een driehoekige tafel legt hij de voordelen ervan uit. "Bij een flitsscheiding wordt een huwelijk ontbonden bij de gemeente, dat scheelt geld en tijd."
Veel mensen zien op tegen een bezoek aan de rechter. Is dat toch nodig dan kan een echtscheidingsnotaris tegenwoordig net als de advocaat naar de rechtbank. "Dat is makkelijker voor de echtelieden en het ontlast tevens de rechterlijke macht. In een veranderende markt hoeven echtelieden ook niet meer naar een advocaat als een van de twee de alimentatie niet betaalt. Als notaris kan ik dan een deurwaarder sturen. Dus ook de financiën zoals verdeling van het pensioen, de lijfrente en regels rond de huwelijkse voorwaarden worden hier geregeld. Zoiets was vroeger niet mogelijk."
Uit ervaring weet De Kok dat er echtelieden zijn die zo snel mogelijk van elkaar af willen en om die reden vaak onderling al van alles hebben geregeld, én echtelieden die er geen weet van hebben hoe ze een en ander aanpakken. "Wat ze gemeen hebben is de wens dat de kinderen er zo weinig mogelijk schade van ondervinden. Sommigen denken er goed aan te doen het kind om de twee weken een weekend naar papa te sturen, anderen geven de voorkeur aan een co-ouderschap. Dan zijn de kinderen, qua tijd, een gelijk aantal dagen bij vader en moeder. Mijn advies is altijd: betrek de kinderen zoveel mogelijk bij die plannen. Soms wordt er voor een regeling gekozen waar het kind zich slecht bij voelt. Zeker kinderen vanaf twaalf jaar hebben een eigen programma waar toch wel rekening mee gehouden moet worden. Ander advies is om altijd te blijven communiceren met elkaar over de kinderen." Was een scheiding vroeger een schande, tegenwoordig zijn partners eerlijker en laten zich niet leiden door de opinie van de buitenwereld.
De Kok: "Vergeet niet dat áls de beslissing eenmaal is gevallen om uit elkaar te gaan, er heel wat aan vooraf is gegaan. Velen hebben dan al de gang naar een relatietherapeut gemaakt. Wat ik hier zie is dat de meesten al uit elkaar zijn voordat er hele erge ruzies ontstaan."
Zie voor meer informatie:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten