zondag, augustus 19, 2007

28. Vakantiebranche stort zich nu ook op alleenstaande moeders en vaderloze kinderen

'Je zat de hele tijd te flirten, papa'

Brabants Dagblad - door Frouke Tamsma - Maandag 6 augustus 2007


OUDDORP - Het is nog rustig, deze zonovergoten ochtend in het Cirkel-paviljoen op Camping Port Zélande. Een groepje kinderen speelt bij een waterpomp, ouders smeren boterhammen voor de ruime bungalowtenten. Ergens klinkt zacht een radio. Het enige dat deze camping onderscheidt van een andere is dat in elke tent maar één ouder slaapt.

"Ik ben gescheiden." De 31-jarige Erik van Dijk uit Schiedam, vader van Vereline (10) en Mees (8), zegt het bijna als een bekentenis. Hij zit met twee single-moeders om een blauwe campingtafel. "Twee jaar geleden ging ik met mijn kinderen naar een gewone camping. Maar daar vond men mij 'fout', ik werd met de nek aangekeken. Hier bij Cirkel heb ik vanaf dag één het gevoel welkom te zijn."

Alle 33 tenten van Cirkel Vakanties, specialist in eenouderreizen, zijn volgeboekt dit zomerseizoen. Kinderen worden hier niet bestookt met lastige vragen als 'Waar is jouw vader?' De ouders vinden begrip en steun bij elkaar.

Twee tenten naast die van Erik zit Corinne Hinloopen (42) uit Kortenhoef aan tafel met dochter Lieke (12). Zoon Niels van vijftien zit ijverig een leger miniatuurpoppetjes te schilderen, terwijl Wichert van negen verderop in het tropisch zwemparadijs ronddobbert. Hier komt ieder gezinslid aan zijn trekken.

Wel wat anders na die mislukte vakantie op een normale camping. "Ik vond totaal geen aansluiting bij die gezinnen", herinnert Corinne zich. "Hier vraag ik heel makkelijk aan een buurman of -vrouw of die even op mijn kinderen wil passen, maar dáár wilde ik die gezinnen niet met mijn problemen belasten. Ik heb me veertien dagen heel ongelukkig en alleen gevoeld."

De meeste campingbezoekers zijn gescheiden ouders, maar ook weduwen en weduwnaars melden zich aan. "Ik sta er 24 uur per dag helemaal alleen voor", verzucht Erna Holleman (39) uit Roosendaal, wier man viereneenhalf jaar geleden overleed. "Maaike was toen vier maanden oud."

Op Camping Port Zélande kan ze haar accu weer opladen. "Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd, waar Maaike enthousiast aan meedoet. Heb ik mooi even tijd voor mezelf."

Ook veel kinderen maken een moeilijke periode door, weet Sylvana Stok van het activiteitenteam. Bij de één zijn de ouders net met knallende ruzie uit elkaar gegaan, bij de ander is een vader of moeder overleden. "Sommige kinderen klampen zich tijdens zo'n week helemaal aan je vast", vertelt Stok. "Je bent even een vertrouwd persoon voor ze. Als er bij het afscheid een paar traantjes worden gelaten, is dat voor mij het mooiste compliment."

Single-ouders op vakantie lopen tegen allerlei praktische problemen aan. Van een lange, hete autorit in je eentje met een stel jengelende kinderen op de achterbank word je niet vrolijk. Daarom verzorgen sommige reisorganisaties ook het vervoer naar verre bestemmingen voor single-ouders. En voor kampeerders staat de tent al klaar. "Op normale campings kunnen de ouders vaak niet eens naar de wc", weet directeur Rien van Duppen van Cirkel Vakanties. "Het gebouwtje staat te ver weg en ze willen hun kind niet alleen achterlaten. Wij houden daar rekening mee." Van Duppen gelooft dat zijn reisorganisatie ouders over de streep trekt die anders nooit aan een vakantie zouden beginnen.

Wel ziet Van Duppen vooral moeders op de campings. Vaders kiezen vaak voor een ander soort vakantie met hun kinderen. "Die huren liever een kast van een villa. Waarschijnlijk om hun schuldgevoel te compenseren. Maar voor die kinderen is dat natuurlijk niet leuk."

Soms staan beide ouders na elkaar op de camping. "Vader komt eerst een weekje en dan de moeder. Dat heeft voor de kinderen het voordeel dat ze in een vertrouwde omgeving zijn."

Ook de single-ouder die niet van kamperen houdt, kan uit de voeten. Een greep uit het grote aanbod aan binnen- en buitenlandse bestemmingen voor eenoudergezinnen: natuurvakanties in Zuid-Frankrijk, slapen in een hostel op Texel, rondreis door Zuid-Afrika, wildwatervaren in de Spaanse Pyreneeën, skiën in Oostenrijk (inclusief een crèche voor als vader of moeder op de piste is).

Niet zelden bloeit tijdens zo'n eenouderreisje een romance op. Gezeten op schoot kan Vereline haar vrijgezelle vader Erik tenminste goed in de gaten houden. "Ik vind je wel stout hier, papa. Gisteravond zat je de hele tijd te flirten."

'Hier vraag ik heel makkelijk aan de buren of die even op mijn kinderen willen passen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten